Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Taroltak a keszthelyiek
2024. ápr. 30. kedd | Keszthely
Taroltak a keszthelyiek
Kiemelkedő és színes volt idén is a komolyzenei produkciók skálája a Helikonon. Kilenc szólista és egy trió lépett fel a zárórendezvényen. Fúvósok, billentyűsök, mandolin, szaxofon hangszeresek és szóló énekes előadását is hallhatta a közönség a Festetics-kastélyban.

Kresz-Gundrum Kornél marimba játékát is meghallgathatta a zeneszerető közönség a Helikoni Komolyzenei gálán. A 15 éves pécsi diák meghatározó élményekkel gazdagodott a művészeti fesztiválon.  

„Nekem ez az első Helikonom volt. Nagyon jól éreztem magam, nagyon felemelő volt ennyi tehetséges zenésszel, kórusokkal találkozni, nagyon jó közösségi élmény volt. Sajnos a sok fellépés, koncert miatt a buli részéből annyira nem tudtam aktívan kivenni magam, de remélem, hogy még lesz lehetőségem rá.”
 
Keszthelyi diákoknak is szép számmal hullott az arany az idén. A Vajda János Gimnázium két tanulója is a legjobbak között lépett fel a gálán.

Kovács-Markó Ákos klarinét, Merics Edit pedig szaxofon játékával nyerte el a komolyzene hangszerszóló kategória fődíját. Bodnár Sándor tanítványa nemzetközi és hazai versenysikerek, illetve nívódíjak után kapta meg a helikoni zsűri legrangosabb elismerését. 

„Rengeteget készültünk, mivel 2 évvel ezelőtt egy különdíjat sikerült elnyernem, így még jobban nekiálltam készülni, és meg is lett az eredménye, sikerült eggyel jobb eredményt elérni, mint múltkor.”

Nem volt könnyű dolga a zsűrinek idén sem. A 73 előadásból 13-at különdíjjal jutalmazott, és 3 fődíj is született. Ezek a produkciók fel is csendültek a rendezvényen. Merics Edit és Kovács-Markó Ákos mellett a székesfehérvári Hermann-trió nyerte el a zsűri fődíját. A fellépők mindegyikének komoly tervei vannak a zenei pályán.  

„Nincs olyan Helikoni győztes szerintem, aki nem zenei pályán ment volna tovább. Két évvel ezelőtt egy marimbás fiú volt itt, ő a Zürich-i zeneakadémián tanul, de nagy művészek, szaxofon és oboaművészek is kikerültek a Helikoni győztesek közül. Én úgy gondolom, hogy a mostani fődíjasokra is ez a sors fog várni. Merics Editet már fel is vették a Bartók Béla Gimnáziumba, ahol folytatni fogja szeptembertől a tanulmányait.” - nyilatkozta Papp Máté kategóriafelelős.

A komolyzenei zsűri szerint a Helikon ünnepségeknek nem elsődleges célja profi muzsikusok nevelése, felfedezése, hanem inkább a zeneszerető közönség és közösség erősítése. A zenei élet legmagasabb köreiben rendszeresen lehet találkozni egykori helikonosokkal.

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
A fődíjasok gálája zárta a Helikoni Ünnepségeket.
| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
Manninger Jenő polgármester értékelt a Híradó Pluszban.
| 2024. ápr. 26. péntek 19:15 | Keszhely
Nincs Helikon kísérőprogramok nélkül: idén is a Főtér volt ezeknek a központi helyszíne. “Tiéd a színpad”, zenés programok várták a fiatalokat.
| 2024. ápr. 25. csütörtök 19:15 | Keszthely
Idén is rangos zsűri bírálja a tanulókat a Helikonon.
| 2024. ápr. 18. csütörtök 19:15 | Keszthely
Április 25-e és 27-e között szervezik meg a dunántúli ifjúság legnagyobb kulturális seregszemléjét.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:51
KREA TV
07:48
Göcsej filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:51
KREA TV
10:48
Göcsej filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
12:00
Képújság
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.