Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Modern technológiák a mezőgazdaságban
2022. nov. 17. csütörtök | Keszthely
Modern technológiák a mezőgazdaságban
Hogy mi a precíziós gazdálkodás? Milyen tapasztalatok vannak a digitális mezőgazdaságról? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaptak választ ma a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezvényén a szakma érintett résztvevői Georgikon Campuson.

A mezőgazdasági munkafolyamatokban alkalmazott modern technológiákat már használják hazánkban is. Ezek lehetővé teszik a gazdák számára, hogy hatékonyabban használják fel a vetőmagokat, műtrágyákat és növényvédő szereket. A precíziós gazdálkodással, növelni tudják a mezőgazdaságban a hozamot is. A legtöbb technológia még nagyon új. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különböző fórumokon, szakmai rendezvényeken nyújt segítséget  a növénytermesztéssel foglalkozóknak a precíziós gazdálkodás  megismeréséhez. "Mi abban szeretnénk segítséget adni, hogy egy hidat képezzünk mind a mezőgazdasággal foglalkozók, élelmiszeriparban foglalkozó, tevékenykedő gazdák illetve a precíziós mezőgazdasággal foglalkozó cégek között, hiszen úgy gondolom, hogy valójában ez a jövő már elkezdődött. Nem kell mondanom, hogy innen Keszthelytől mintegy 30 km-re önvezető autókat tesztelnek egy zárt környezetben, egy zárt pályán. S mindezt ma már a szántóföldeken akár Keszthelyen környékén a szántóföldeken a traktorok nyugodtan meg tudják szabadon is csinálni."- mondta el Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke.

A Keszthelyen tartott szakmai napon előadások hangzottak el a digitális mezőgazdaság tapasztalatairól, a termelésben rejlő többletjövedelem realizálásáról. A tanácskozáson elhangzott, hogy az agrárfinanszírozás a jövőben teljesen át fog alakulni. Az elmúlt két évben nagyon komoly beruházási dömping és termésátlag jellemezte a mezőgazdaságot. "A 22-es év viszont átírt mindent. Beszélhetünk itt a geopolitikai helyzetről, beszélhetünk itt az inflációról, ami olyan mértékben kezd elszabadulni, amit nem láttunk –azt gondolom a mi generációnkban. Az a mezőgazdasági jólét, az a zöld forradalom ill. utána bőség időszak úgy látjuk, hogy most megszakadt,nagyon nagy forgóeszköz szükséglet keletkezett, vagy nyílt meg a mezőgazdaságban. Ez számításaink szerint kb. 600 milliárd forintról beszélünk. Ezt a finanszírozást valamiből biztosítani kell. Miből lehet biztosítani?A működésből vagy a pénzáramokból, lehet biztosítani banki finanszírozásból."- adott tájékoztatást Vincze Bálint, gazdasági elemző, régiós vezető.A precíziós gazdálkodás ma már elengedhetetlen része a versenyképes mezőgazdasági termelésnek. Az új technológiák bevezetésében szerepet kap a robotika, a drónok alkalmazása. Az eredményes átállásnak vannak kihívásai. A tőke mellett a megfelelően képzett  szakember.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió 

| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely, Sümegprága
A szokásosnál jóval korábban indult a méhészek szezonja.
| 2024. már. 8. péntek 19:15 | Keszthely
A húsmarhatenyésztés modern gazdasági és környezeti kihívásairól tanácskoztak Keszthelyen.
| 2024. feb. 28. szerda 19:15 | Keszthely
Ennek az egyik fő oka az állatok túlszaporodása.
| 2024. feb. 21. szerda 19:15 | Keszthely
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
| 2024. jan. 18. csütörtök 15:25 | Keszthely
A XXXIII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórumon a szakma mintegy 300 képviselője vesz részt.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
20:00
Ludovika TV
21:00
21:30
22:00
KREA TV
22:13
Savaria Filmfesztivál
23:00
Ludovika TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.