Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kedvezően alakult a Balaton vízminősége
2023. szep. 20. szerda | Keszthely
Kedvezően alakult a Balaton vízminősége
Szerencsés éve volt a Balatonnak a vízminőség szempontjából. Nem volt algavirágzás a tavon – erről számoltak be a Balatoni Szövetség keszthelyi elnökségi ülésén. A tó menti önkormányzatokat tömörítő társaság szorgalmazza a jelenleg is zajló kutatásokat és a mederkotrást.

2023 nyarán kedvezően alakult a Balaton vízminősége. A tó nyíltvizében sem az algák mennyisége, sem az összetétele nem volt kifogásolható. Tartós meleg, szélcsend és tápanyag, azaz foszfor kell az algák elszaporodásához. Ezek együttesen nem léptek fel a magyar tengernél. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szerint idén még partközeli, úgynevezett lokális algavirágzások sem fordultak elő.

A Balatoni Szövetség elnökségének összegezte az idei tapasztalatokat a Limnológiai Kutatóintézet munkatársa. Somogyi Boglárka tudományos főmunkatárs azt is elmondta, hogy jelenleg is kutatják az algavirágzást, elsősorban, hogy az üledékben mi történik: „Elsősorban azt a kérdéskört szeretnénk most körbe járni, hogy melyek azok a fizikai és kémiai körülmények, amelynek hatására a belső terhelés megjelenhet, tehát a tó üledékéből foszfor szabadulhat fel és kerülhet a vízoszlopba és ezáltal előidézheti az algák szaporodását.”

A szövetség elnöksége számos kérdést és észrevételt intézett a témában. A 2019-es algavirágzás ugyanis rávilágított arra, hogy egy ilyen burjánzás könnyen tönkreteheti az idegenforgalomból élő települések szezonját.

„Azt kértük és olyan döntést hoztunk, hogy próbáljunk meg lobbizni annak érdekében, hogy mind a kutatásokra, mind pedig ennek következménye és általunk fontosnak vélt kotrásra folyamatosan legyen pénz, amivel meg tudjuk őrizni a Balatonnak vízhasználatának a minőségét” - nyilatkozta Lombár Gábor, a BSz elnöke. 

Az algavirágzás kapcsán felmerült a mederkotrás témája. A polgármesterek szorgalmazzák az iszap eltávolítását. A mederfeltöltődés különösen a nyugati medencét érinti. Az algák tápanyagául szolgáló foszfor eltüntetése és a komfortos fürdőzés miatt is szükséges a kotrás a településvezetők szerint.

Manninger Jenő társelnök, Keszthely polgármestere: „Mi szeretnénk mindent megtenni, hogy még a kisebb partközeli, lokális algák se jelenjenek meg. Mi mindenképpen szükségesnek tartjuk, mi Balaton-parti polgármesterek, főleg a Keszthelyi-öbölben, hogy a Balaton-parti kotrásokat indítsák meg. A strandok és a part közelében mindenképpen szükség lenen kotrásra. Ezt hála Istennek már nem ellenzik tudományosan, még akkor is, ha az alga nem csak ettől függ.”

Az elnökségi ülésen tárgyalták a Balatoni Szövetség idei rendezvényeit is. Lombár Gábor elnök szerint az Év balatoni háza pályázat és a Balatoni borok versenye is egyre népszerűbb, mindkét elismerésnek rangja van a szakmában. Idén jubilált a Kék Hullám Zászló minősítés. 20 éve értékelik és viszik a balatoni strandok jó hírét ezzel a programmal. A Balatoni Szövetség vezetése szerint ezek a lényegét mutatják meg a Balatonnak, hogy milyen értékei vannak a tónak és hogy ezeket hogyan próbálják megőrizni.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 26. péntek 19:15 | Badacsonytomaj
A Balatoni Szövetség a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Balatoni Borrégiós Tanáccsal is aláírt.
| 2023. aug. 4. péntek 18:22 | Keszthely
Lombár Gábor körlevélben figyelmeztette az érintett települések vezetőit.
| 2023. júl. 12. szerda 18:08 | Keszthely
Az akciót 20. alkalommal hirdette meg a Balatoni Szövetség.
| 2023. jún. 15. csütörtök 18:06 | Keszthely
A zökkenőmentes turisztikai szezon érdekében emelte fel szavát a Balatoni Szövetség.
| 2022. máj. 18. szerda 16:23 | Keszthely
Várják a jelentkezőket.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.