Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / 2600 új led-es lámpatest világítja meg Keszthely utcáit
2014. szep. 19. péntek | Keszthely
2600 új led-es lámpatest világítja meg Keszthely utcáit
19 millió forintot spórolhat Keszthely városa annak a fejlesztésnek köszönhetően, melynek keretében a köztéri lámpák 80%-át lecserélik energiatakarékos led-es lámpatestekre. Ruzsics Ferenc, polgármester elmondta, hogy a fejlesztés egyetlen forintjába sem kerül a városnak, hiszen a kivitelezés teljes összegére támogatást nyert az önkormányzat. Így összesen 428 millió forintból cserélik le az elavult világítótesteket újakra.

Ruzsics Ferenc polgármester elmondta: júniusban írták alá a szerződést a kivitelező ELIOS Innovatív Energetikai Zrt-vel, a kiviteli tervek elkészültek, lefolytatták a szükséges egyeztetéseket és minden hozzájárulást beszereztek, így a héten már meg is kezdődtek a munkálatok.

A beruházással több mint 2600 hagyományos lámpatestet cserélnek ki energiatakarékos LED-es technológiájúra, ez Keszthely közvilágítási hálózatának körülbelül 80 százaléka.
- A magasban kosaras autók segítségével dolgoznak majd, és ezek a járművek méretükből adódóan okozhatnak kellemetlenséget a közlekedésben. A kivitelezés ideális körülmények között két-három hét alatt lezajlik, az esetleges kellemetlenségekért kérik a városlakók türelmét – tette hozzá Ruzsics Ferenc.

A keszthelyi önkormányzatnak nem kerül pénzébe a fejlesztés, hiszen a kivitelezés teljes összegére támogatást nyertek az Új Széchenyi Terv keretében; először csaknem 364 millió forintot a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán, később az EU Önerő Alapból további 64 milliót.

Keszthely jövő évi költségvetésében hozzávetőleg 19 millió forintos megtakarítást jelent majd a beruházás. Az új világítótestekre a kivitelező cég 60 hónap garanciát vállal, így az energiaköltség megtakarításán túl a most még jelentős összeget kitevő javítási-karbantartási kiadásokkal sem kell számolnia a városnak a következő öt évben.

A fenntartási költségek csökkentése mellett az energiahatékonyság is fontos szempont volt a projekt kidolgozásakor. - A városban a jövőben növelni szeretnék a megújuló energia felhasználásának arányát, mely amellett, hogy költséghatékonyabb működtetést tesz lehetővé, a környezetbarát és fenntartható gazdaság kialakításához is hozzájárul – tette hozzá a beruházás kapcsán a polgármester. – Ennek érdekében a keszthelyi közvilágítás korszerűsítése mellett – szintén uniós támogatásokból – hamarosan több városi épületet napelemes rendszerrel szerelnek fel, továbbá egy biomassza üzem létesítésére is sikerrel pályáztak.

Szabó Csilla - Keszthelyi Televízió

 Forrás:

| 2024. ápr. 19. péntek 19:15 | Keszthely
Május 6-tól újra lesz szülészeti fekvőbeteg ellátás.
| 2024. már. 26. kedd 19:15 | Keszthely
A város jó gazdálkodásának köszönhetően van forrás, hogy a legrosszabb állapotban lévő utakat javítsák.
| 2024. már. 6. szerda 19:15 | Keszthely
Új előadássorozat indult a Fejér György Városi Könyvtárban.
| 2024. feb. 27. kedd 19:15 | Keszthely
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
| 2024. feb. 2. péntek 15:02 | Keszthely
Keszthely polgármestere is bekerült a turizmus meghatározó személyei közé.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
22:30
Balatoni Mozaik
23:00
Ludovika TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.