Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Fiatalok nélkül nincs mezőgazdaság
2023. jún. 1. csütörtök | Keszthely
Fiatalok nélkül nincs mezőgazdaság
Az agrárium jövőjéről tanácskoztak a szakemberek Keszthelyen. A fórumnak a MATE Georgikon Campusa adott otthont, amely maga is hozzájárul a naprakész tudással rendelkező szakemberek képzéséhez. Az eseményen szó esett a támogatási lehetőségekről és a fiatal gazdákat érintő kihívásokról is.

Az elmúlt években a mezőgazdaság kiemelkedő változásokon ment át. Ma már mesterséges intelligencia támogatja a gazdálkodókat, akiknek folyamatosan fejleszteni kell a tudásukat. Az elmúlt időszak azt is bebizonyította, hogy hatalmas szükség van a helyben megtermelt élelmiszerekre, így az agrárium még jobban felértékelődött.           

„A rendszerváltás óta eltelt időszakból az következik, hogy aki akkor kezdett el – és nagyon sokan kezdtek el az agráriummal komolyan foglalkozni – 65-70 évesek, és az ő gyermekeik a 25-45 éves korosztály. Egy óriási kérdésként jelenik meg – nem csak a mezőgazdaságban, hanem talán mindenhol a gazdaságátadás és a fiataloknak a jövője. Erre próbálunk mi megfelelő mennyiségű információt rendelkezésre bocsátani, úgy, hogy az információ birtokosait és a fiatalokat, illetve az idősebb gazdálkodókat összehozzuk.” - tájékoztatott Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárkamara Zala vármegyei elnöke.

Az eseményen az Agrárminisztérium képviselője arról beszélt, a 2015 óta működő Vidékfejlesztési Programot felváltja a tavaly uniós szinten elfogadott KAP Stratégiai Terv. Ebben is lehetőség lesz számos témában pályázni, így területalapú, agrárökológiai és vidékfejlesztési támogatásokat is igénybe lehet venni. Ugyanakkor a korábbi programban is van néhány olyan projekt, amelyre még az idén lehet beadni kérelmeket.  

„A minisztériumnak nagyon fontos célja az, hogy növekedjen, folyamatosan növekedjen az öntözött terület hazánkban. Pontosan emiatt mondhatom el azt, hogy az úgynevezett mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című pályázati felhívás a legrégebbi, és a legrégebb óta folyamatosan nyitott pályázati felhívás.” - mondta Pollai László, az Agrárminisztérium osztályvezetője.

Mint minden ágazatnak, a mezőgazdaságnak is az alapja a naprakész és gyakorlati tudás. Ennek az átadásán dolgozik a MATE, és ezen belül a keszthelyi Georgikon is. A számok azt mutatják, hogy van igény az agrárképzésre, folyamatos a túljelentkezés a különböző szakokra. A felsőoktatási intézmény célja, hogy helyben képezze a fiatalokat, ezért támogatják a vidéki campusokat.   

„Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy amikor a vidék értelmiségét képezzük, akkor az helyben tudjon megtörténni. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is úgy épült fel, hogy mozaikosan, több campusú intézményként. Az ország legnagyobb kiterjedésű egyeteméről van szó. A Keszthelyi Campus is beleillik ebbe a sorba. Nekünk az a célunk, az a tervünk, hogy a keszthelyi campusnak, a keszthelyi agrárképzésnek ne csak múltja, ne csak jelene, hanem jövője is legyen.” - emelte ki Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A gazdálkodóknak fontos a folyamatos információáramlás és a szakmai támogató háttér is. Ugyanakkor az idősebbeknek elsődleges, hogy gyermekeik, unokáig továbbvigyék a felépített gazdaságokat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 4. csütörtök 18:23 | Zalaegerszeg
A szakemberek dolgát a kiszámíthatatlan időjárás is nehezítette.
| 2023. dec. 6. szerda 17:18 | Keszthely
A piac kiszámíthatatlanságáról, az ukrán gabonáról és a támogatásokról is szó esett a gazdafórumon.
| 2022. máj. 4. szerda 15:09 | Keszthely
2021 február elsején jött létre a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.
| 2022. ápr. 28. csütörtök 17:01 | Keszthely
Az esőnek köszönhetően már kedvezőbb a helyzet a zalai földeken.
| 2022. feb. 28. hétfő 19:02 | Zalaszentlászló
A mezőgazdaság aktuális kérdéseit vitatták meg Zalaszentlászlón.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
21:30
Objektív
22:00
KREA TV
22:13
Savaria Filmfesztivál
23:00
Ludovika TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.