Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Előkerültek a gyöngyös neccek Zalaváron
2023. ápr. 24. hétfő | Zalavár
Előkerültek a gyöngyös neccek Zalaváron
Zalavár is csatlakozott a népviselet napjához. A Kis-Balaton mellett fekvő község már második éve mutatja meg viseleteit a nagyközönségnek. A helyiek büszkék hagyományaikra és emlékeikre. Azt vallják, múltjuk nélkül nincs jövőjük. A legtöbb otthonban nagy becsben tartják és őrzik a viseleteket.

A Milleniumi Emlékműnél szólt az énekszó a zalavári asszonyoktól. Mindannyian a falujuk viseletét öltötték magukra. A bő szoknya mellett a kontyon viselt gyöngyös necc az, ami a szinte csak a Kis-Balaton térségére jellemző. Ezek mintázata településenként eltérő. Amikor az asszonyok találkoznak, meg tudják mondani, hogy ki, honnan érkezett.  Örülnek, hogy van egy ilyen alkalom, amikor a szekrényből elővehetik és megmutathatják a ruhakölteményeket.

„Szeretnénk, ha ebből hagyományt lehetne teremteni, hiszen a viselet hordása az sajnos a mai világban inkább az ünnepnapokra, ilyen alkalmakra tevődik, hétköznapokban sajnos már nem igazán. Elég kevés az olyan asszony, aki a hétköznapokon bő szoknyát - így hívják helyben, hétköznapi szóval – viseletet hord. Ezek nagyon jó alkalmak arra, hogy elővegyük és egy kicsit kicsinosítsuk magunkat” - mondta Csepregi Mária, a Zalavári Hagyományőrző és Kulturális Csoport művészeti vezetője. 

A zalaváriak tavaly csatlakoztak először ehhez az országos programhoz. A községben sokáig hordtak az asszonyok viseletet, a ’60-as években is jellemző volt még. De volt egy nemrégiben elhunyt asszony, aki haláláig népviseletben járt.

Mohácsi Nikoletta szervező: „A mostani hétköznapokban ez már nagyon ritka, inkább a szekrények mélyén lapul. Ezért is jó ez népviselet napja, mert így előkerülnek ezek a ruhák. Nekünk van egy hagyományőrző csoportunk, akik ezeket a ruhákat egy évben többször is előveszik, ezáltal többször láthatóak. Nagyon fontos, hogy ezeket az értékeket tovább vigyük és a következő generációk is láthassák.” 

Idén több település csatlakozott a programhoz: a helyiek mellett Sármellékről, Balatonmagyaródról, Zalamerenyéről és Cserszegtomajról is jöttek. 60 fő fotózkodott a Várszigeten, a templomnál és a Kányavári-szigeten.

„Én néptáncolok és emiatt szoktam viselni népviseletet. Szerintem ez egyfajta tartást ad az embernek. Valahogy máshogy viselkedik az ember, amikor népviselet van rajta és olyankor a néptáncolás is jobban jön az embernek és olyan természetesnek érzi” - nyilatkozta Lágler Zsombor, sármelléki néptáncos.   

2015 óta április 24-e a magyar népviselet napja. Évről-évre egyre szélesebb körben csatlakoznak magánszemélyek és intézmények egyaránt. Az esemény közösségi oldalára gyűjtötték össze a résztvevők fotóit.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 23. kedd 19:15 | Keszthely
A Csány-Szendrey iskolában már hagyomány, hogy programot szerveznek a népviselet napja alkalmából.
| 2024. ápr. 23. kedd 19:15 | Zalavár
Zalavár harmadik alkalommal csatlakozott a népviselet napjához.
| 2021. júl. 28. szerda 13:10 | Keszthely
Hat napon át ismerkednek a népviselettel és varrják a babákat a keszthelyi táborban.
| 2018. júl. 18. szerda 18:40 | Keszthely
Tizennyolc asszony varrt egy hétig népviseletes és játékbabákat az alkotóház táborában.
| 2016. ápr. 27. szerda 16:02 | Keszthely
A Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoport is csatlakozott a Magyar Népviselet Napjához.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
21:51
KREA TV
22:48
Göcsej filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.