Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Babák lepték el a Népművészeti Alkotóházat
2018. júl. 18. szerda | Keszthely
Babák lepték el a Népművészeti Alkotóházat
Érsekcsanádi népviseletet varrtak idén a babakészítő tábor résztvevői. 18 asszony érkezett a Sopron utcai Népművészeti Alkotóházba az ország minden pontjáról, hogy egy hét alatt elsajátítsa vagy gyakorolja a babakészítés mikéntjét. A résztvevők közül többen már évtizedek óta rendszeres visszajárók.

A kezdő és a gyakorlott babavarrókat is ellátja jótanácsokkal Riskó Erzsébet, a babakészítő tábor vezetője. Szükség is van erre, hiszen minden baba és népviselet más és más, így még a rutinosak is nehézségbe ütköznek néha. Az alkotóház táborába az ország több pontjáról érkeztek asszonyok, sokan közülük már évtizedek óta rendszeres táborozók.

„Körülbelül már 10 éve járok ebbe a keszthelyi táborba. Nagyon jól érzem itt magam, hiszen minden évben visszajárok, sőt évközben is vannak programok, azokra is eljövök. Most érsekcsanádi népviseletet készítünk, itt a babát és a ruhát mindenki saját maga készíti, az arctól kezdve mindent saját maga készít az ember.” - mondta Paray Júlia Gyöngyi, népi iparművész.

A tábor végén már minden baba készen állt arra, hogy az asszonyok felöltöztessék. A résztvevők szorgosan dolgoztak a varrógépeken a táborvezető tanácsait követve. A rendelkezésre álló anyagokat nem csak szabták és varrták, hanem különböző motívumokat is festettek rájuk. Ezekkel népiesebbé ugyanakkor egyedibbé is tették az öltözeteket. Az idei táborban az érsekcsanádi viselettel ismerkedhettek a résztvevők.

„Ez tulajdonképpen a sárközi viseletnek egy Duna-Tisza közén lévő falujához tartozik. Kicsit lassabb ütemben mentek a változások, mint a dunántúli sárközben, ezért régiesebb vonásokat is őrzött meg, de mindettől függetlenül ez egy nagyon színes viselet. A fiatal menyecske öltözékét választottuk, mert ez egy nagyon látványos. A fejükön úgynevezett bíbort viselnek, amit az első gyerek megszületéséig szoktak viselni a menyecskék.” - tájékoztatott Molnárné Riskó Erzsébet babakészítő népi iparművész, a tábor vezetője.            

A babakészítő táborban nem csak népviseletes, hanem játékbabákat is lehetett varrni. Az egyik résztvevő unokájával érkezett, aki nagyon ügyesen és gyakorlottan forgatta a tűt a kezében. Az egyhetes programon 18 asszony varrta a babákat. Az alkotóházban még idén is vannak olyan táborok, ahol van szabad hely, ezekre is szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Regman Karola - Keszthelyi TV     

| 2024. ápr. 23. kedd 19:15 | Keszthely
A Csány-Szendrey iskolában már hagyomány, hogy programot szerveznek a népviselet napja alkalmából.
| 2024. ápr. 23. kedd 19:15 | Zalavár
Zalavár harmadik alkalommal csatlakozott a népviselet napjához.
| 2023. ápr. 24. hétfő 15:13 | Zalavár
Zalavár is csatlakozott a népviselet napjához.
| 2021. júl. 28. szerda 13:10 | Keszthely
Hat napon át ismerkednek a népviselettel és varrják a babákat a keszthelyi táborban.
| 2016. ápr. 27. szerda 16:02 | Keszthely
A Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoport is csatlakozott a Magyar Népviselet Napjához.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.