Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A legjobbak között végeztek a vajdások
2023. szep. 20. szerda | Keszthely
A legjobbak között végeztek a vajdások
Második helyezést ért el a Vajda János Gimnázium csapata az 51. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen, Szolnokon. A diákoknak számos nem mindennapi esettel kellett szembenézniük, 91%-os teljesítményt nyújtottak. Az első helyezett Heves vármegyei csapattól csupán 4 ponttal maradtak le.

A szakszerű újraélesztést mutatják be a diákok, már itthon. Erre a tudásra is nagy szükségük volt a versenyen. E mellett többek között hasi szúrás, fejsérülések, szívleállás és agyvérzés is szerepelt a feladatok között. A csapatoknak 5-5 percük volt átjutni a 20 különböző állomásokon. A döntőben gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriákban indultak a versenyzők, összesen 55 csoport. A Vajda Gimnázium képviselte Zala vármegyét. A diákok olyan precizitással végezték el a feladatokat, hogy a dobogó második fokára léphettek fel ifjúsági kategóriában. Az abszolút helyezettek között harmadikak lettek. A tanulók elhivatottan sajátították el az elsősegélynyújtást. Mint mondták, nem csak  tudás, koncentráció is kellett, egyes esetekben ugyanis mentális megterheléssel járt egy-egy feladat. Ennek ellenére minden percét élvezték.

„Kaptunk gyakorlati és elméleti feladatokat is. A gyakorlati feladatok előtt is, meg az elméleti feladatok előtt is nagyon izgultunk.  De ott volt egy csomó másik csapat, egy csomó másik fiatal, rengeteg imitátor, rengeteg versenyző, rengeteg vöröskeresztes szakember és egy hatalmas közösségi élmény volt az egész program.” - véli Varga Dorottya, a csapat kapitánya.

A Magyar Vöröskereszt 1971 óta szervezi mega felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyét. Ennek célja, hogy a diákok fejlesszék és gyakorolják a segítségnyújtó ismereteiket. Az országos döntőkben a baleseti imitátoroknak köszönhetően élethű körülmények között versenyezhetnek a csapatok. A Vajdában évek óta elsajátíthatják ezt a tudást szakköri körülmények között.  

„Számomra azért fontos, mert igazából az elsősegélynyújtást mindenkinek tudnia kellene, nemcsak az autóvezetőknek, ebből vizsgáznak. És nagyon nagy öröm az, amikor egy hetedikes-nyolcadikos diák arról számol be, hogy otthon tudott segíteni, meg tudott valamit oldani. Illetve maga a versenyszituációkkal az orvosi hivatásra is készítem fel a tanulókat, hiszen többségében biológia tagozatosok.” - mondta el Bertáné Kövesdi Gabriella felkészítő.

A dobogósok értékes ajándékokkal gazdagodtak. A Magyar Vöröskereszt táskáját kapták meg, melyben többek között kulacs, takaró, könyv és kézfertőtlenítők is vannak.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. ápr. 18. csütörtök 19:15 | Keszthely
Az Irinyi János Kémiaverseny és a Semmelweis Egészségverseny országos döntőjében is jól szerepeltek a diákok.
| 2023. dec. 13. szerda 17:05 | Keszthely
Országos és nemzetközi megmérettetéseken is a legjobbak között vannak a vajdások.
| 2023. nov. 22. szerda 14:56 | Keszthely
Az esemény célja, hogy a munka világának minél szélesebb skálájával ismerkedjenek meg a diákok.
| 2023. szep. 14. csütörtök 16:55 | Keszthely
A Vajda János Gimnázium minden évben megtartja a közösségépítő rendezvényét.
| 2023. aug. 30. szerda 15:31 | Keszthely
A szervezőknek az volt a célja, hogy megismertessék a várost, az iskolát az új tanuló.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:51
KREA TV
07:48
Göcsej filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:51
KREA TV
10:48
Göcsej filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.