Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Zalaszentlászlón volt a vármegyei kenyérszentelő nap
2023. aug. 21. hétfő | Zalaszentlászló
Zalaszentlászlón volt a vármegyei kenyérszentelő nap
Zalaszentlászlón tartotta idén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zalai igazgatósága és a Zala Megyei Gazdakörök Szövetsége a vármegyei kenyérszentelő napot. Az ünnep a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében valósult meg. Az eseményt a falunapon valósították meg.

Bár az aratás még zajlik egyes helyeken, az már látszik, hogy hazánk ellátására elegendő búzát tudnak betakarítani a gazdák. 2023-ban is útjára indult a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program adománygyűjtő sorozata. A betakarítást követően közel 300 gyűjtőponton várják a felajánlásokat. Eddig 208 tonna búzát adtak oda a gazdák a nemzet összetartozását szimbolizáló programhoz. A zalai mezőgazdaságban dolgozókra is mindig számíthat a karitatív kezdeményezés, hiszen rengetegen szeretnének segíteni.

A vármegyei kenyérszentelő ünnepnek idén Zalaszentlászlón a Makovecz faluház udvara adott otthont. Keresztes János, a NAK Zala vármegyei alelnöke hangsúlyozta, az összetartozásról beszélni most még aktuálisabb, amikor a szomszédban háború zajlik. Az augusztus 20-a is ezt szimbolizálja, a magyarság egységét.

„Ezek ilyen jelképek vagy pedig úgynevezett útmutató oszlopok ilyen nagyobb ünnepek. Akár a Boldogasszony ünnepe, vagy az augusztus 20-a, amikor tulajdonképpen kellene, hogy figyelmeztessük magunkat arra, hogy gyerekek, fogjátok meg egymás kezét, együtt gondolkodjunk. És tényleg itt nem arról van szó, hogy egymásnak kenyeret adjunk, ez egy jelképes dolog. Hanem úgy, mint magyar emberek, próbáljunk meg a nemzeti értékeinkkel jól gondolkodni, jól sáfárkodni és akkor még talán lesz jövőnk is."

Az ünnepségen megszentelték az új kenyeret, melyből minden jelenlévőt megkínáltak. Zalaszentlászlón minden évben ilyenkor van a falunap. Nagy megtiszteltetésnek vélték, hogy az ő településüket választották a vármegyei kenyérszentelő nap megtartására. A polgármester hangsúlyozta, községüket is az összetartás jellemzi.

„Egy 800 lelkes faluban elég szép számmal vagyunk. És ehhez még hozzájön Darnózseli, meg Balaton-felvidékről Tököl térségéből jöttek ide segíteni. Nemcsak idejöttek segíteni, hoztak alapanyagot, segítettek együtt ünnepelnek velünk. Ez egy nagy fordulat. Látszik, hogy ez összetartás. Országszerte is, ha akarunk, akkor nem az internet világába tartunk össze, nem tudjuk, hogy kivel beszélünk, hanem személyes kapcsolatok vannak, emberi kapcsolatok vannak és ez itt érződik ez a kapcsolat.” - ismertette Bohár István polgármester.

Színes programmal készültek a településen az ünnepre. Fellépett a Szigetközi Úgó Néptáncegyüttes, akik többféle koreográfiával kápráztatták el a közönséget. Moldvai táncokat és legényest is jártak A bográcsokból közben finom illatok terjedtek. A helyiek mellett többek között Kallósdról és Érdről is érkeztek, hogy bemutassák főzőtudományukat.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 26. péntek 19:15 | Fenékpuszta
A Közös Agrárpolitika auktualitásairól és az elérhető pályázatokról kaphattak információkat az érdeklődők.
| 2023. dec. 6. szerda 17:23 | Keszthely
A NAK és a MAGOSZ a Kármelitában tartotta a méltán népszerű program záró eseményét.
| 2023. jún. 7. szerda 17:09 | Keszthely
A szakemberek szerint egyre tudatosabbak az emberek, így sokan alkalmazzák a gyógynövényeket
| 2023. jún. 1. csütörtök 16:11 | Keszthely
A jövő agráriuma volt a téméja a Nemzeti Agrárkamara Keszthelyen tartott fűrumának.
| 2022. nov. 17. csütörtök 18:04 | Keszthely
A NAK a Georgikonon tartotta az a szakmai fórumot,ahol a mezőgazdaság modernizációja volt a fő téma.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
22:00
KREA TV
22:13
Savaria Filmfesztivál
23:00
Ludovika TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.