Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Népszerű a gyógynövényágazat
2023. jún. 7. szerda | Keszthely
Népszerű a gyógynövényágazat
Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban – erre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara valamint a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács. A szakemberek szerint egyre tudatosabbak az emberek, így sokan alkalmazzák a gyógynövényeket. Az ezzel kapcsolatos képzések is nagyon népszerűek, a Georgikon Campuson is lehet tanulni.

Jelenleg mintegy 30 ezer hektáron termesztenek gyógy- és aromanövényeket Magyarországon a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács statisztikája szerint. 2015-ben még 14 ezer tonna volt hazánk exportja, 2022-ben ez már felére csökkent. Ezzel szemben az import közel kétszerese volt a kivitelnek. Az ágazat képviselői szerint hazánk akár önellátó is lehetne ezekből a termékekből. Egyre nagyobb irántuk az érdeklődés, hiszen a mindennapi élet mellett az egészségipar, a szépségipar és az élelmiszeripar is nagy mennyiségben használja ezeket. Mind az ipar, mind a lakosság részéről folyamatos irántuk az igény, így a folyamatos hazai és külföldi kereslet megfelelő hátteret biztosít a termesztés bővítéséhez és a termékfejlesztéshez.

„Az utóbbi években egyre inkább egészségtudatosak az emberek. Van egy ilyen zöldhullám, aminek a keretében viszonyulnak természetes gyógymódokhoz, gyógynövényekhez, jobban odafigyelnek az egészségükre. És kerülik a szintetikusan előállított gyógyszereket, illetve ha van rá mód, akkor inkább gyógynövényes termékeket választanak.” - osztotta meg Dr. Kindlovits Sára  a GYSZT titkára.

Gyógynövényekkel sokan foglalkoznak. Alkalmazásukhoz a megfelelő tudás viszont elengedhetetlen. A MATE Georgikon Campusán is népszerű a gyógy- és fűszernövényekkel kapcsolatos felsőoktatási szakképzés. Az oktatás gyakorlatorientált, a legalapvetőbb növényekkel az intézmény kertjében is megismerkedhetnek a hallgatók. Az itt végzett gyógynövény technológusok a termesztés és a gyűjtés mellett a felhasználások, feldolgozások lehetőségeivel is tisztában vannak.

„Kis parcellás növényállományaink vannak. Igyekszünk minden olyan növényfajt bemutatni, ami nagyobb termőterületen is megállja a helyét. Magyarországon is megfelelő körülményekre talál. És egészen addig, amíg az elsődleges feldolgozás utáni alapanyagig végig tudjuk kísérni az útjukat.” - mondta el Dr. Cseh Eszter egyetemi adjunktus.

A statisztikák szerint a gyógynövénygyűjtés- és termesztés, elsődleges feldolgozás nettó árbevétele 20-29 milliárd forintra tehető. A gyógy-, aroma- és fűszernövényeket tartalmazó termékek összes piaci forgalmát 60-70 milliárdra becsülik. A NAK és a Gyógynövény Szövetség közös kezdeményezése nyomán bizonyos fűszernövények is részesülnek már termeléshez kötött támogatásban.  

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 26. péntek 19:15 | Fenékpuszta
A Közös Agrárpolitika auktualitásairól és az elérhető pályázatokról kaphattak információkat az érdeklődők.
| 2023. dec. 6. szerda 17:23 | Keszthely
A NAK és a MAGOSZ a Kármelitában tartotta a méltán népszerű program záró eseményét.
| 2023. aug. 21. hétfő 18:29 | Zalaszentlászló
Az eseményt a falunapon valósították meg.
| 2023. jún. 1. csütörtök 16:11 | Keszthely
A jövő agráriuma volt a téméja a Nemzeti Agrárkamara Keszthelyen tartott fűrumának.
| 2022. nov. 17. csütörtök 18:04 | Keszthely
A NAK a Georgikonon tartotta az a szakmai fórumot,ahol a mezőgazdaság modernizációja volt a fő téma.
X. évfolyam 9. szám
Megjelenés: 2024. május 10.
20:00
Ludovika TV
21:00
21:30
22:00
KREA TV
22:13
Savaria Filmfesztivál
23:00
Ludovika TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.